Schrijvers op de veranda 2008/2009
In 'Schrijvers op de veranda' luchten Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van Rik Felderhof aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Met de schrijvers wordt indringend gesproken over liefde, zelfkennis, verbeeldingskracht, religie en uiteraard Afrika.
Alle afleveringen zijn te bekijken via Uitzending gemist.
Afleveringen
Nelleke Noordervliet 18/10/08
Als arbeidersdochter studeerde zij tussen de Leidse hockeymeisjes. Haar studie Nederlands behaalde zij cum laude. Het gesprek gaat over de liefde en de rol van de vrouw in de geschiedenis. "Als mensen mijn boeken lezen, weten ze ook wie Nelleke is." Rik neemt haar mee op safari en bezoekt een school waar jonge leerlingen op een primitieve, maar zeer effectieve manier kennis vergaren.
Arthur Japin 25/10/08
Eén van de koningen van de Nederlandse literatuur: Arthur Japin. Zijn moeilijke jeugd heeft een stempel op zijn leven gedrukt. Zijn vader, die schrijver en toneelrecensent was, maar ook psychotisch en gewelddadig, pleegde zelfmoord toen Arthur twaalf jaar was. Het jongetje sloot zich steeds meer in zichzelf op, leefde in een fantasiewereld en doet dat eigenlijk nog steeds. Japin volgde in Londen een toneelopleiding en studeerde Nederlands. Elizabeth Taylor gaf hem een les in liefde en schoonheid. Japin schrijft toneelstukken, filmscenario’s, libretto’s en vooral boeken. Het ene succes na het andere. Ook internationaal wordt zijn werk enthousiast ontvangen.
Yasmine Allas 1/11/08
Yasmine Allas: "Verdriet kan ik niet delen met een ander." Allas werd geboren in Somalië, maar vluchtte uit dat land op jeugdige leeftijd. In Nederland voelde ze zich thuis en ze is inmiddels met een Nederlandse man getrouwd. Haar debuutroman verscheen in 1998. In haar boeken grijpt ze vaak terug op ervaringen uit haar jeugd, die enorme indruk bij haar hebben achtergelaten. Een gesprek met haar op de veranda in het Afrikaanse landschap over haar jeugdherinneringen, de rol van seksualiteit in de Afrikaanse cultuur, de onderdrukking van de vrouw door religie. Ook heeft Yasmine een ontmoeting met een aantal Massai-vrouwen en de Tanzaniaanse buurvrouw van Rik Felderhof. Enkele uitspraken van Yasmine: "Afrikaanse mannen zijn over het algemeen nutteloos." "Ik ben uit Afrika weggegaan om een wereldvrouw te worden." En: "Als er één thema is dat ik omarmd heb dan is dat de dood."
Abdelkader Benali 8/11/08
Abdelkader Benali werd geboren in Marokko en groeide op in Rotterdam. In de slagerij van zijn vader schreef Benali zijn eerste verhalen. "Met schrijven komt mijn beste Ik naar buiten." Op zijn tweeëntwintigste debuteerde Abdelkader met 'Een bruiloft aan zee'. In 2003 won hij de Libris literatuurprijs met deze roman. Hij is een van de snelst stijgende sterren aan het literaire firmament. Nieuwe romans, teksten en verhalen worden geboren onder de douche of tijdens het lopen van een marathon.
Susan Smit 29/11/08
Ze noemt zichzelf een heks. Sterker nog: ze ís een heks. Ingewijd en wel. Als vijftienjarig meisje begon Susan Smit haar carrière als fotomodel, om al haar schoonheid te etaleren onder de Arc de Triomph in Parijs. Heupwiegend ontpopte ze zich als een literaire vlinder, die bewezen heeft langer dan een dag te kunnen vliegen. Met passie beschrijft ze in haar romans de liefde en de magie van het bestaan.
Désanne van Brederode 15/11/08
Désanne van Brederode vond zichzelf als meisje te dik en ze had ook nog een lapje voor haar oog. Toch groeide het meisje dat op school altijd werd gepest uit tot een stralende ster als schrijfster. Op haar 24e schreef ze het indrukwekkende boek 'Ave verum corpus', een debuut dat veel stof deed opwaaien. Het gaat over een jong meisje dat erotiek en religie sterk met elkaar verbindt. Désanne studeerde filosofie en heeft ervoor gekozen fulltime auteur te zijn. Haar boek 'Mensen met een hobby' is al even opzienbarend. Haar derde roman heet 'Het Opstaan'. Verder is Désanne bekend als columniste in het politieke tv-programma 'Buitenhof'. Het prettige is dat ze net zo boeiend vertelt als dat ze schrijft.
Charlotte Mutsaers 2/1/09
Charlotte Mutsaers is een oorlogskind, maar schrijft met de gratie van een jonge merrie. Haar pen galoppeert gracieus door het hoge gras en briesend en steigerend werpt ze zich op voor de rechten van mens en dier. Ze zou graag de dieren in het Afrikaanse landschap willen ontdekken, maar haar vliegangst houdt haar voetjes aan de grond. Daarom ontmoet Rik Felderhof haar in haar eigen huis in Frankrijk. Ook daar houdt de natuur haar in de ban en geniet ze met volle teugen van het landschap en haar bewoners. Charlotte vertelt over haar jeugd, de relatie met haar ouders, de dood, haar passie voor schrijven en schilderen en haar begrip voor iemand die niet wil opstaan voor de rechterlijke macht. Ze houdt van enigszins afwijkend gedrag en onaangepastheid. Haar honden zijn haar bijna nog dierbaarder dan de mensen om haar heen. Haar leven verdeelt ze tussen Amsterdam, Oostende en Frankrijk. Ook daarin zoekt ze naar uitersten.
Jan Siebelink 22/11/08
Jan Siebelink schreef tientallen essays en romans, waarvan 'Knielen op een bed violen' het meest bekend is. De roman werd bekroond met de AKO literatuurprijs. Er is een verfilming van het boek en heeft gespeeld in de Nederlandse theaters. Hij groeide op in een heel streng gelovig gezin, een thema dat ook regelmatig terugkomt in zijn romans. Maar hij wist zich daaraan te ontworstelen. Sterker nog: enige decadentie is hem niet vreemd. In zijn zwarte sportwagen drukt hij met overtuiging het gaspedaal veel dieper in dan Balkenende goedkeurt. Overigens vindt deze aflevering in plaats van in Tanzania plaats in een Nederlandse bloementuin vanwege de weerstand van Siebelink aan vliegen.
Paulo Coelho 9/1/09
Paulo Coelho spreekt openhartig over onderwerpen die ons allen raken: liefde, verlangen, kwetsbaarheid en ouderdom. Hij is een schrijvende pelgrim, zijn boeken veranderen de inzichten van miljoenen mensen. De levenskunstenaar werd geboren in Rio de Janeiro, las al jong oude filosofen, belandde drie keer in een psychiatrisch ziekenhuis, zat in de gevangenis, werd gemarteld en vernederd: ervaringen die achteraf gezien noodzakelijk waren voor de aanloop naar zijn succes. Met zijn vrouw reisde hij door Europa. Bij een bezoek aan concentratiekamp Dachau kreeg hij een visioen dat zijn leven volledig veranderde.